De Nederlandse data-startup Silk is overgenomen door het Amerikaanse miljardenbedrijf Palantir Technologies, dat hielp bij het opsporen van Osama Bin Laden. Wat Palantir precies doet, weet niemand.

Silk maakte de overname woensdag bekend, zonder financiële details te melden.

De dienst van Silk blijft bestaan, maar het product wordt niet verder ontwikkelend. De dertien medewerkers van het Amsterdamse bedrijf gaan voor Palantir aan de slag.

Big data

De Nederlandse startup is in 2009 opgericht door de ondernemers Al Khafaji en Lon Boonen. Met Silk kun je informatie structureren en doorzoekbaar maken, vergelijkbaar met hoe je op de online encyclopedie Wikipedia pagina’s aan elkaar kunt linken. De gegevens kun je op het platform van Silk vervolgens op verschillende manieren visualiseren, in grafieken of kaarten.

Silk is één van de vele kleine bedrijven die zich bezighoudt met big data, het streven om met nieuwe technieken uit grote hoeveelheden gegevens nieuwe informatie te halen. De markt voor big data-software zal de komende jaren flink groeien, voorspelt marktonderzoeker IDC, tot 55 miljard dollar in 2019.

Investeringsgeld

Silk haalde drie keer geld op bij investeerders. Tijdens de eerste financieringsronde in 2011 stapte Atomico in, het investeringsfonds dat is opgericht door de Zweed Niklas Zennström, mede-oprichter van Skype.

Een jaar later kwam daar 1,3 miljoen dollar bij van New Enterprise Associates, dat in 2013 nog eens 1,2 miljoen euro in Silk pompte.

Opsporen Bin Laden

Nu volgt dus de overname door Palantir, een Amerikaans bedrijf dat gewaardeerd is op 20 miljard dollar. Onder meer de bekende durfinvesteerder Peter Thiel stond aan de wieg van Palantir, dat in 2004 is opgericht.

Palantir maakt software die grote hoeveelheden data analyseert, zoals telefoonnummers, bankgegevens en kentekens, en daarin verbanden ontdekt. Zo gebruiken banken de diensten van het bedrijf om fraude op te sporen. In de zorg werkt Palantir om het onderzoek naar nieuwe medicijnen te versnellen.

Maar de grootste klanten van Palantir zijn inlichtingendiensten als de CIA, NSA en FBI. De analysesoftware van de firma is gebruikt om beursboef Bernard Madoff achter de tralies te krijgen en om terrorist Osama Bin Laden op te sporen. Hoe Palantir daarbij te werk gaat, weet niemand exact.

Kans of laatste strohalm?

Voor Silk was dit een kans die ze niet konden laten lopen. "Toen we het team van Palantir ontmoetten, realiseerden we ons dat we aan grotere en belangrijkere dataproblemen konden werken met een getalenteerd team", schrijft CEO Salar al Khafaji op de site.

De vraag is hoeveel toekomstperspectief Silk nog had, ook omdat het online platform niet verder wordt ontwikkeld. Het werkkapitaal van het bedrijf, een maatstaf voor de liquiditeit, bedroeg vorig jaar 34.860 euro, blijkt uit de jaarrekeningen die zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. In 2014 was het werkkapitaal nog meer dan een miljoen euro negatief.